Erasmus+ Uczniowie ZSO na wyjeździe projektowym w Bari (Włochy).

To już kolejne wspólne działanie uczniów  liceum ramach BEL - projektu  z językiem niemieckim z partnerami z Hanko (Finlandia), Ravne na Koroškem (Słowenia) oraz Bari i Aversa (Włochy).

Tematyka, którą zajmowali się uczniowie dotyczyła zdrowego odżywiania  w każdym z krajów. Rozmawiano o  posiłkach w krajach projektowych, dyskutowano o różnicach kulinarnych jak i godzinach posiłków. Uczestnicy podczas zajęć z referentem zapoznali się z  historią sposobu odżywiania, zgłębiono tematykę zdrowej diety i tendencje zmian nawyków żywieniowych. W międzynarodowych grupach młodzież przygotowała plakaty, filmiki jak i wywiady tematyczne. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się na żywo z technologią tłoczenia oliwy z oliwek, poznać  jej zalety  oraz wziąć udział w degustacji tradycyjnej oliwy jak i innych odmian. Włochy słyną nie tylko z wytwarzania oliwy ale również serów jak mozzarelli, ricotta oraz burata – organizatorzy zaplanowali wizytę w gospodarstwie agroturystycznym, które zajmuje się tradycyjnym wytwarzaniem tych serów, gdzie odbył się pokaz ich produkcji wraz z objaśnieniem jej poszczególnych etapów – była to produkcja przy współudziale uczniów – a następnie degustacja. Oprócz zajęć projektowych uczniowie poznali typowe życie włoskich rodzin, które ich gościły, jak i bliższą i dalszą okolicę – Bari (miasto, w którym znajduje się partnerska szkoła projektowa, usytuowane na wybrzeżu Adriatyku, które Polakom najbardziej kojarzy się z królową Boną – żoną Zygmunta Starego); Alberobello z typowym zabudowaniem, które spodobało się wszystkim uczestnikom – to miasteczko, które jest wizytówką regionu Apulia, do którego ciągną rzesze turystów); Castel del Monte – nietypowy zamek, który należy do najciekawszych i najbardziej tajemniczych przedsięwzięć architektonicznych. Włoskie rodziny wypełniły czas wolny naszych uczniów wizytami w Polignano e Mare czy Materze. Mobilność uczniowską, która odbyła się w dniach 9-13 grudnia 2019 poprzedzało 4-dniowe szkolenie nauczycieli w październiku o tematyce: „Nowe technologie – szansa czy zagrożenie?”.

 Kolejny, a zarazem ostatni wyjazd projektowy odbędzie się w maju do Finlandii.

Galeria/2020/ErasmusBEL